God sommer!

6/28/2012      Bilde lånt her


Bloggen tar sommerferie, kjæresten og jeg reiser på langtur i år. Først går turen til New York i ni dager, og så har vi et kjapt koffertbytte hjemme (litt for kjapt, planlegging og sånn er ikke vår sterkeste side) før vi reiser videre til Toscana sammen med gode venner. Bildet er fra huset vi skal leie, det er et stort hus med flere bad og soverom, vi blir 10 eller 12 til sammen som bor der over en periode på to uker, ca 15 minutter fra Lucca. 

Det ligger an til å bli tidenes sommerferie, det kommer fyldig rapport etter endt reise!
Jeg har ikke planlagt noen garnutskeielser foreløpig, men tips om gode garnbutikker i New York mottas med takk, eller andre kjekke ting å se, spisesteder og sånt utenom de vanligste turistattraksjonene. 

God sommer til alle som leser med!En tilståelse

6/26/2012

Jeg har ryddet i garnlageret mitt, og til min store skrekk hadde jeg mer totrådsgarn enn jeg liker å innrømme. Jeg som trodde jeg hadde strikket opp så mye fra lageret, glemte visst at jeg i takt med dette hadde fylt på like mye, og litt mer. Så her er den brutale sannhet, jeg har ikke veid garnet, men den gjengse strikker kan lett telle seg frem til antall gram (kilo...) totråds ull. Det snedige er at i min verden så gjelds liksom ikke denne type garn, for det bruker jeg jo hele tida. Det paradoksale er jo derfor at det er denne type garn jeg kjøper mest av. Dårlig bilde, men dere tar poenget. Heldigvis kjenner jeg mange som "sliter" med samme problem ;)

Hekla lampe I

6/24/2012


Da jeg så disse hekla lampeskjermene på Pinterest, og deretter Solstrikkes flotte versjon, med trinn-for-trinn-beskrivelser, måtte jeg bare forsøke meg på en slik.

Jeg fulgte deler av mønsteret hennes, men måtte trikse og mikse litt for å få det til å passe på min skjerm. Bildene over viser de ulike trinnene (dessverre ikke i rekkefølge), og det ble litt opprekking underveis før jeg sa meg fornøyd.

Øking og felling var en utfordring, så viftemønsteret (som jeg aldri har hekla før, og dermed improviserte- mønster er for pyser...) ble ganske ujevnt, men det gjør ingenting.

Her er lampa i stua, jeg kjøpte lys neongul tekstilledning her hos nellianna, og lampesokkel med bryter på Clas Ohlson. Lampa til venstre er forresten fra farmor. Er det ei Tivolilampe tro?

Faktaboks
Garn: ca 200 gram Abuelita Tjukk Merino fra Pickles
Mønster: Solstrikkes flotte versjon/eget hode
Heklenål: 3
Endringer: Justeringer underveis for å få mønsteret til å sitte fint på skjermen

Godt fornøyd med denne, men det var et hekkan å hekle rundt en stiv metallskjerm, så dette blir nok ikke gjentatt, selv om det er veldig fint med mange slike lamper i en klynge (se bildet over).
God søndag!
Hals

6/22/2012

Flere halser har vært på pinnene. Kjæresten ønsket seg en tynn, men varm hals i en mørk farge. Det passet bra, siden 123knit  hadde fått inn Shilasdair Luxury 4-ply, et deilig mykt garn bestående av babykamel, angora, merino lammeull og kasjmir. Jeg måtte selvfølgelig prøve det, og da passer en liten hals perfekt til ett nøste.

Fargen er en mellomting mellom det øverste bildet og dette, fine nyanser av mørk plomme og aubergine. Garnet var godt å strikke med, selv om angoraen hårer litt. Det eneste minuset var at det farget kraftig av, både på pinner, fingre og sofa. Etter en vask var vannet klart, så det meste av overskuddsfargen har nok havnet andre steder.


Faktaboks
Mønster: Eget. 30 masker, riller til ønsket lengde. Vri halsen en gang før sammensying
Pinner: 3.5 mm

Flere bilder på Ravelry her: Hals
God helg!

Millioner av striper

6/20/2012


Først av alt; tusen takk for alle de fine kommentarene på innlegget om farmors syskrin. Det var en følelsesmessig berg- og dalbane å rydde i skrinet, men også å skrive innlegget. Jeg er glad for at mange kunne kjenne seg igjen i det å skulle videreføre en arv, og hvordan det er å ta vare på minnene uten å kunne vise det til farmor (og oldemor). Men sånn er det jo, skulle bare ønske jeg kunne gitt henne et lite glimt av det "nye" skrinet, for det tror jeg hun hadde satt pris på. 

Når jeg bare finner det perfekte knappeoppbevaringssystemet (har sett meg ut noen lekre pleksibokser  og hyller fra Hay men de har ikke lokk, og prisen er litt i stiveste laget) så skal der sorteres og håndvaskes, så min indre autist får ro i sjelen. Da kommer farmorinnlegg nr to.

Tilbake til det som innlegget egentlig skulle handle om, nemlig Millioner av striper, restegarnsprosjektet mitt som har vært på pinnene siden februar, fordi jeg hadde bestemt meg for å kun bruke restegarn på den. Dere som strikker vet hvordan det er, restegarnsprosjekter genererer bare flere rester, og så kjøper man nytt garn for å spe på, som igjen blir til rester. Sånn går nu dagan. 

Til slutt ble den da ferdig, og jeg er veldig fornøyd. Jeg har brukt rester (...) av totråds lammeull og ull, fra Filcolana, Nøstebarn, Malsen og mor og liknende. 

Halsen strikkes som en lang tube, med to kantmasker (vrange) i hver side, så fargeskiftene ikke syns. Til slutt sys den sammen med kitchener stitch/graftingmetoden (hva heter det på norsk egentlig?) så sømmen blir usynlig. Jeg klarte å forskyve noen masker, så sømmen ble ikke helt borte hos meg, men det vises likevel ikke når halsen er i bruk.

Her i Stavanger har vi klassisk sommervær, 12 grader og regn/sol om hverandre, så halsen var akkurat passe lun på tur rundt Stokkavannet i går kveld. 

Faktaboks
Garn: NZ Lammeuld fra Filcolana, Shetland Soft fra Malsen og mor, noe ull fra Shetland Spindrift, 2tråds lammeull fra Nøstebarn og Askeladen, Kauni og Hifa (husker ikke hvilken)
Mønster: A million stripes loop av Brenda Burrell
Pinner: 3 mm
Endringer: Ingen, bortsett fra at jeg ikke fulgte noe spesielt stripemønster

Ha en fin sommerdag, her venter jeg på ny varmtvannstank som konket perfekt synkronisert med feriepengene....
Farmors syskrin I

6/15/2012

Da farmor døde i fjor, arvet jeg syskrinet hennes, og tilhørende knappesamling. Det viste seg å være en virkelig skatt, og jeg er veldig glad for at jeg meldte min interesse da eiendelene hennes skulle fordeles. Knappesamlingen er så stor at den får et eget innlegg senere.

Syskrinet var fylt med strikkepinner, heklenåler, synåler, syutstyr, nupereller, gamle strikkemønstre og masse knapper. Etter å ha ryddet, sortert, støvsugd og kastet en del, er syskrinet blitt oppbevaringsmøbel for alt strikke-, hekle- og syutstyret mitt, i tillegg til farmors ting og litt fra mormor. 

For å få et ryddig og oversiktlig skrin, samlet jeg de av farmors ting som nupereller, gamle bånd og blonder i tøyposer som fikk plass nederst i skrinet. Dermed har jeg bevart mange gode minner etter henne samtidig som jeg kan få brukt en del av tingene. Jeg hadde ikke lyst til å la syskrinet stå og støve ned, men har trengt litt tid på å begynne å rydde- det er jo en slags sørgeprosess det også. 

Innimellom strikkeoppskriftene fant jeg også et par håndskrevne mønstre, og ett mønster signert Anna Andreassen, som var min oldemor. Mange av tingene i skrinet har nok vært hennes også. 

Da jeg var ferdig med å rydde, så det slik ut, og nå står det ved siden av sofaen. 
Jeg er godt fornøyd! Med unntak av strikkeoppskriftene og knappene mine, ligger alt av utstyr i skrinet.

God helg til alle som titter innom!


Barndom

6/14/2012


Vi er invitert i bryllup i Sverige i september, og i den anledning ble vi bedt om å sende et bilde av oss selv, gjerne gammelt eller fra barndommen. Som sagt så gjort, vi gravde litt i gamle album og her er resultatene. Bildet over viser meg på Danmarksferie tidlig på åttitallet, med indianerfjær fra Legoland og trusa på snei (jeg hadde kledd meg selv). Den turen husker jeg godt, vi unger fikk dekke på bordet hver dag, og da vi skulle reise ble regninga mye høyere enn først antatt fordi vi hadde knust så mye servise. Et annet minne er de iskalde strendene, men det hører jo enhver Danmarksferie til. Kjøleboksen som holder døra oppe har vært med på alle ferier, båtturer og hytteturer jeg kan huske. Dette bildet viser kjæresten, også tidlig åttitall, foran det jeg antar var en av familiens biler. Historien bak bildet har jeg ikke, men han likner seg selv på en prikk her, med unntak av klesdrakt. Han har også alle tennene i god behold i dag.
Barndomsbilder er alltid morsomme, selv om de ikke har noe med strikking å gjøre. Fin dag til dere der ute!


Featherweight

6/12/2012

I går var det grillvær på terrassen, så da benytta jeg sjansen til å få tatt noen bilder av Featherweightjakka mi. Her instruerer jeg kjæresten i hvordan ta bilder av strikkeplagg, de ble så som så, men det viktigste var at dere fikk se jakka i bruk.

Denne har allerede blitt en favoritt, den er myk, lett og varmer perfekt på litt kjølige sommerkvelder som vi har flest av her jeg bor. Jeg vurderte en form for lukking på jakka, men syns den er finest uten. Dessuten går det an å ha et belte utenpå for å få den litt tettere.

Jakka er strikket i Duo Silkemerino, og det er et garn jeg kommer til å strikke mer av. Tidligere har jeg strikka sjal og babyplagg av dette, men det var utrolig deilig til ei tynn jakke. 

Faktaboks
Garn: Duo Silkemerino
Pinner: 3.5 og 4.5 mm
Endringer: Større pinne enn mønsteret sier, ribbekant rundt halsen fremfor glattstrikk

Denne blir det flere av! Takk for alle de fine kommentarene på forrige innlegg, snart kommer det jakkebilder med innhold også.


Ranger

6/11/2012

Ranger er ferdig, og det ble et pent stykke strikk om jeg må få si det selv. Kjæresten har venta lenge på denne, og jeg har brukt noen måneder på den. Kombinasjonen blåsvart tweed og strukturmønster viste seg å være vanskeligere å strikke enn en skulle tro. Mønsteret er slik at en strikker vanlig glattstrikk på rettsida, og så strikker en mønster fra vrangsida, og det var utrolig vanskelig å se om jeg strikka riktig. Dermed tok det sin tid å bli ferdig, men nå! Nå er den klar. Han skal bruke den på jobb, og den er fin med skjorter under, så jeg strikka halskanten litt kortere enn mønsteret anbefalte.

Faktaboks
Pinner: 3.5 mm og 4 mm
Garn: Rowan Felted Tweed DK, 10 nøster
Knapper: Fra Panduro

Modellerte bilder kommer, det har jeg visst skrevet om mye i det siste. Men en dag kommer de altså. Bloggfiklingen min tar ingen ende, jeg har endelig rydda i blogglista og fått oppdatert den her inne. Jeg startet først med å legge til blogger i Følgere, men siden jeg har andre blogger enn Blogspot i lista mi, blir ikke denne lista fullstendig. Jeg har en plan om å legge til alle Blogspot-bloggene som følgere etterhvert, men foreløpig oppdaterer jeg Google Leser-lista og deler den med dere her på bloggen. Puerperium

6/09/2012

En liten sommertopp er ferdig, Puerperium cardigan, og den ble supersøt! Jeg brukte 50 gram bomullsgarn fra Søstrene Grene, et overraskende mykt og deilig garn. Jeg som vanligvis ikke er så glad i bomullsstrikk, syns dette fortjener en plass i lageret mitt. Jeg har tidligere strikket en variant av Pickles´tøysetopp i det samme garnet. 

Størrelsen i mønsteret skulle være nyfødt, men av en eller annen grunn er min blitt minst en størrelse 6-12 måneder. Det gjør ingenting, jeg må bare lese oppskriften bedre neste gang. Jeg hadde valget mellom korte ermer og lange, men hadde ikke mer garn, så jeg heklet en kant rundt ermene da jeg skulle dele av til bolen. Knappene er fra farmors syskrin.


Susanne


Jeg har vært så heldig å få lov til å teststrikke et helt nytt mønster for Vigdis, nemlig kjolen Susanne, som strikkes fra toppen og ned med raglan og striper på bærestykket. Vigdis er en habil designer, så jeg gleder meg til å se resultatet. Garnet jeg skal bruke er Blackhill Højlandsgarn i fargen Blå rullesten som hovedfarge, og Malsen og Mors Shetland Soft i fargen Porcelain på stripene.


Jeg har for første gang i mitt liv (med unntak av den gangen jeg skulle lære å strikke lace, også en historie som involverer Vigdis, og den første gangen vi møttes, den får dere en annen gang) begått en prøvelapp. Jeg vet at jeg strikker løsere frem og tilbake enn rundt og rundt, så jeg gambler litt og prøver meg med pinne 3.5 (et halvt nr større enn oppskriften sier). Det gjør jeg også fordi jeg vet at garnet tetter seg godt når det vaskes, og min vaskemaskin pleier å tove alt strikket bittelitt. 
For ordens skyld var strikkefastheten 26 m + 35 omg = 10x10 cm. Jeg fikk 11x11 cm, men liker å leve farlig.
Som dere ser har jeg ikke helt fått kontrollen på bildestørrelser ennå, men det nærmer seg.

God lørdag!

Nytt utseende på bloggen

6/07/2012

I dag har jeg endelig fått gjort noe jeg har tenkt på lenge, nemlig å endre utseendet på bloggen. Jeg syns den har vært rotete lenge, og har ønsket meg et rent og tydelig uttrykk. Jeg jobber med saken, men begynner å bli fornøyd. Jeg har brukt fabelaktig sine tips for å få til mange av endringene.

Det er imidlertid et par ting som mangler, og som jeg ikke helt vet hvordan jeg skal få til.

 Det ene er at jeg gjerne vil dele abonnementene mine i Google Reader med dere, altså blogglisten min, gjerne som en fane øverst i bloggen med lenke til en side som viser alle. Dette har jeg ennå ikke funnet ut hvordan jeg gjør, så om det er noen som vet, setter jeg stor pris på noen tips.

 Det andre er at jeg ønsker meg en standardstørrelse på bildene, som helst skal være i samme bredde som bloggen. Jeg vil tro at det går an å legge dette inn som html, men er ikke sikker på hvordan. Eventuelt går det vel an å lagre alle bildene i standardstørrelse før de publiseres, men jeg hadde håpt at det fins en snarvei. Hvis noen av dere har gode tips om hvordan jeg kan løse dette, setter jeg stor pris på det. Jeg fant et tips her hos Livs Lyst, men skulle gjerne hatt noe som standardløsning.

Jeg fant enda et triks, syns fremdeles dette er tungvint, men det virker! 

Jeg har også flyttet datoen ned under innleggstittelen, i stedet for at den står over. Det fant jeg fremgangsmåte på her.  Ellers lurer jeg selvsagt på hva dere syns om det nye utseendet, mangler det noe? Er det noe som ikke fungerer? Jeg setter stor pris på alle tilbakemeldinger!

Sånn CirkaLiselotte Weller bak bloggen Slagt en hellig ko har mange fine ideer og oppskrifter på lur. En av dem er vesten på bildet over, en liten Cirka. Utgangspunktet for mønsteret er i glattstrikk, og så er det opp til hver og en å variere med ulike strukturer. Fremgangsmåte for prikkene var vedlagt originalmønsteret, så jeg forsøkte meg på en sommerlig variant i Sandnes Miniduett. Den ble bra syns jeg, selv om jeg måtte rekke opp noen ganger. Det er helt og holdent min egen feil, jeg leste ikke gjennom mønsteret før jeg begynte (som Liselotte poengterer helt i starten). Men det ble bra til slutt, så bra at jeg bare måtte strikke en til.

Samme garn, det gikk med nesten 50 gram til den minste størrelsen. Her har jeg strikket 1r,1vr som variasjon. Fargen er litt lysere i virkeligheten. Knappen er fra Panduro, knappen på den grønne vesten er fra farmors syskrin som inneholder mange skatter. Det skal jeg vise frem en annen dag.
Flere bilder og notater finnes på Ravelrysiden min.

Til slutt må jeg bare vise frem den ferdige, fjærlette jakka mi, når jeg bare får tatt bilder med meg inni skal den få et skikkelig innlegg også. Jeg har strikket den på pinne 3.5 og 4.5 mm, den ble luftig, lett og lekker. Garnet er Duo Silkemerino.

Ha en strålende junidag!

På pinnene

6/01/2012

Et garnbytte med zilie resulterte i to nøster Miniduett fra Sandnes, det er et garn med halvparten ull og halvparten bomull. Jeg har aldri prøvd det før, og er ikke alltid like fornøyd med Sandnes Garn, men dette var mykt, deilig og svalt. Prosjektet på pinnene er et lite eksperiment for å se om 50 gram holder til en liten Cirka, designet av Liselotte Weller som har den fine bloggen Slagt en hellig ko. Jeg tulla litt med mønsteret, men etter å ha lest det skikkelig (som Liselotte også poengterer i starten...) fant jeg ut av det. Nedre kant ble strikket i perlestrikk, men det har jeg glemt å fortsette med, så det blir bare med den ene kanten.
Det ser ut til at garnet skal holde, det er et søtt og velskrevet lite mønster som jeg anbefaler. Siden jeg har et nøste Miniduett igjen, tenkte jeg å strikke en til, men med et annet strukturmønster enn prikker. 

Ellers er Rangerjakka ferdig, med knapper og det hele, den sitter som et skudd og blir kjærestens jobbjakke, ettersom den ble veldig fin utenpå skjorter. Den skal bare få et lite bad først så kommer det bilder.
Fin lørdag til alle!