Nøstebarndress #6

1/31/2013

Nøstebarndress (mønster fra Strikk til nøstebarn-boka) er ferdig, og denne gikk raskt å strikke.
Ikke så mye nytt å fortelle om disse dressene, bortsett fra at jeg som vanlig har lagt til en del cm på lengden for å få den til å vare litt lengre. Jeg strikket den også rundt og rundt og klippet opp etterpå, i tillegg strikket jeg vertikal ribbekant denne gangen. Det syns ikke så godt i virkeligheten, men på bildet er det tydelig at jeg har bomma godt på stripene på bærestykket. I tillegg tulla jeg med ribben så den ble litt bølgete, og kilen mellom bena ble sydd sammen litt snodig. Ikke min fineste versjon, med andre ord. Jeg orker ikke gjøre noe med det, den får stå sin prøve som sove-og-barnehagedress etterhvert.

Garnforbruket er jeg imidlertid fornøyd med, jeg rakk opp ei stripete jakke som aldri ble helt som den skulle, og fikk dermed mange små baller restegarn. De blå og grønne tonene ble (nesten) helt oppbrukt i dressen, og sammen med lys grå ble det en fin effekt. Fargene er noe dusere i virkeligheten. Jeg har brukt New Zealand Lammeuld (lys grå), Blackhill Højlandsgarn (lys blå) og Shetland Soft (blågrønn og turkis)-alle tilnærmet lik tynn ull. De resterende garnballene fra jakka går i rosa, rødt og oransje, og skal med tiden bli en dress de også, til en annen mottaker. Det blir en stund til kjenner jeg, etter en sånn dress trenger jeg alltid en pause-de er ikke spesielt morsomme å strikke, men blir godt brukt og da er det jo verdt arbeidet.

Jeg hadde jo en plan om å komme i gang med barnehagegarderobe og sokkestrikking i år, dette blir første bidrag til barnehagebekledningen. Sokkene er også i gang, jeg har et mål om å strikke et par i måneden, det gjenstår å se om jeg klarer det. Nok sokkegarn har jeg iallefall.

I mellomtida koser jeg meg med den fine jakka til kjæresten, skal sette ermene inn på bolen i skrivende stund. Lappene på regnbueteppet er fryktelig kjedelige å strikke, men det blir en her og en der, satser på å bli ferdig før knøttet kommer. 

God strikking!
Fjærlett II

1/28/2013

Den fjærlette jakka mi, nr to i rekka, er ferdig. Et kjapt og deilig stykke strikk, på pinne 4.5 med fløyelsmykt garn. Mønsteret, Featherweight, sier vel egentlig pinne 3.5-4, men jeg ville ha litt tykkere garn enn oppgitt, dermed strikket jeg ut fra maskeantallet til XS og bare prøvde underveis derfra. Dere får servert et typisk bilde fra hverdagen min for tida, med bollemage i pysjbukser og høyt hår (derav kutt ved halsen), og babyseng i bakgrunnen som brukes til oppbevaring av ting og tang som etterhvert skal plasseres. Bedre bilder kommer nok til våren eller deromkring.


Garnet jeg har brukt er Madelinetosh Pashmina, et deilig merino/silke/kasjmirgarn, og fargen heter Pop Rocks. Den er vanskelig å fange med kamera (og særlig med iPhonekamera), men er mer knall- og kald rosa i virkeligheten enn på bildene. Det gikk med 3 hespler (300 gram) til jakka, og den henger fint, det er et nokså tungt garn. Det kan tenkes at den blir litt for vid om et års tid, da tenker jeg at det går an å hekle langs halskanten inni for at den skal sitte litt bedre.

Featherweight er et deilig jakkemønster, det passer like bra året rundt å slenge på seg en lett og lun jakke. Den første jeg strikka var i silkeull fra Duo, så den er lettere og luftigere enn denne. Det blir nok ikke siste gangen jeg strikker den, kanskje jeg for en gangs skyld skulle kjøpe originalgarn (Malabrigo Lace eller Tern fra Quince &co) og følge mønsteret? 

I mellomtida strikker jeg videre på On the road-jakka til kjæresten og noen lapper på teppet her og der. God uke til alle!


På pinnene

1/27/2013


Noen lapper har det blitt siden forrige innlegg, og jeg syns det blir kult! Likevel er det noe som ikke stemmer helt i forhold til hva jeg så for meg, derfor blir teppet heller et babysengeteppe enn et sofateppe. Kombinasjonen regnbue-Kauni og lys grå er veldig fin i striper, men regnbue-Kauni helt alene blir litt mye, uttrykket ble litt for mye husflid og litt for lite grafisk. Men som et lite teppe til baby eller barn syns jeg det funker. Dessuten er det kjedelig å strikke lapper.
Hvordan jeg skal sette det sammen og hvor mange lapper som trengs har jeg ikke bestemt meg for ennå, har foreløpig brukt mindre enn et halvt nøste av regnbuen og nettopp begynt på nøste nr to av det grå, så det blir et lett og luftig teppe.

On the road (Kerouac)-jakka vokser stadig, jeg hadde trodd at denne skulle bli dørgende kjedelig å strikke, men kombinasjonen av det lette garnet på pinne 4.5 og den lekre fargen gjør at jeg ikke har gått lei foreløpig. Mønsteret ble mer et utgangspunkt for denne, jeg gidder verken å strikke bol i tre deler eller å strikke ermer som skal settes i etterpå. Raglan og rundstrikking er tingen! Det eneste jeg tenker å beholde fra originalmønsteret foruten maskeantall tilpasset mindre pinner og tynnere garn, er knappestolpene, og muligens halsfellingen til v-hals, den starter jeg på når raglanfellingen begynner. Jeg har kommet ca 25 cm opp på bolen, den skal måle 45 cm før raglan starter, så får jeg se om det er langt nok til min langryggede kjæresten.

     Bildet har jeg lånt hos 123knit.com
Litt nytt garn har jeg fått i hus, en tur ut på God som ull i går for å skaffe et ekstra nøste til kjærestejakka resulterte i litt mer tynn ull til lageret. New Zealand Lammeuld i fargen Antracit har jeg sett på lenge, og snille AK hadde lagt av seks hespler til meg. Dermed blir det en Tinder designet av Jared Flood til meg selv i dobbelt garn. Denne blir det også noen modifikasjoner på, mer om det seinere.

Før den tid starter jeg nok på enda en tværstrikket poncho, mammas ble så fin og garnet kom i forgårs (en hakket mørkere grå denne gangen, fargen heter koks), jeg planlegger en kortere, smalere versjon med lengre ermer som passer bedre til meg. Dessuten må jeg psyke meg opp til å nøste opp hesplene til Tinderjakka, ingenting er så kjedelig som det. Har som vanlig mange strikkeplaner, men prøver å begrense oppstart av prosjekter, syns jeg var så flink som klarte å ferdigstille så mye på en gang!

God strikkesøndag til alle der ute, her skal jeg re opp babysenga og rydde litt, ellers blir det bare avslapning med god søndagsmiddag, filmer og strikketøy.

Regnbueteppe på vei

1/24/2013

Det der med å holde seg monogam i strikkeprosjektene varte ikke lenge. Jeg har lenge sett behovet for flere tepper i sofaen, ettersom Missoniteppet permanent har flytta inn i senga, oppå dyna til min frysepinn av en samboer. Etter at jeg så denne fine puta på Ravelry strikket av thislazylady fant jeg en god grunn til å få brukt opp litt Kauni fra lageret. Det er for tida salg hos Spar Kjøp, og jeg fikk sikra meg en kilo Ullteppegarn (et undervurdert, deilig garn!) i den lyseste grå fargen (fargekode 23) til bunnfarge. Den første lappen ser dere på bildet over, den måler 20x20 cm, og jeg syns resultatet blir fint. Fordelen med så store lapper er at om jeg går lei, er fire lapper nok til ei pute (iallefall fremsida), eventuelt 16 lapper eller deromkring til noen ganske fargerike firkanttøfler.

Det ble litt for mye husflidspreg over lappene, jeg liker Kauni EQ aller best i striper, brutt opp av en rolig, nøytral farge. Derfor har jeg tenkt å strikke opp de nøstene jeg har med regnbuegarnet, har vel omtrent 160-170 gram igjen, og så strikke noen lapper med grå og ensfarget Kauni, i tillegg til noen lapper med bare svart og grått for å få til et mer grafisk uttrykk. 

Sånn strikker jeg lapper:

Legg opp 3 m på pinne 4 med Kauni (mønsterfarge). Alle masker skal strikkes rett på alle pinnene, med unntak av kastene som skal strikkes vridd rett. Øk 1 m innenfor den første og siste m på annenhver pinne ved å lage et kast (rettsida) og strikke det vridd (baksida) på neste pinne. Fortsett til 59 m, bryt garnet og bytt til bunnfarge (Ullteppegarn).
Strikk en omgang uten øking/felling (2 pinner)
Fell på samme måte som økningen; 1 m i hver siden innenfor den første og siste m på annenhver pinne ved å strikke 2 rett vridd sammen (ssk) i starten av pinnen og 2 rett sammen i slutten av pinnen.  Når det er 5 m igjen, strikk 1, strikk 3 sammen, strikk 1. Trekk tråden gjennom de 3 siste maskene, stram og fest trådene på baksiden av lappen.

På pinnene

1/21/2013

Etter å ha ferdigstilt nøstebarndress #6 i rekken (blogginnlegg kommer) har jeg begynt på nok ei jakke til kjæresten. Vi besøkte God som Ull i Hinnasvingene en av de første åpningsdagene før jul, der ei venninne har starta en liten bigeskjeft, nemlig garnbutikk. Nettbutikken er på trappene, jeg har fått en sniktitt, og det ser bra ut! Hun har blant annet tatt inn New Zealand Lammeuld, og det er et garn jeg liker og bruker mye. Det betyr mye å kunne se og kjenne på garnet, ofte syns jeg fargene avviker mye fra bilder på nettet når en får de hjem i postkassa. Likeså med bildet mitt over her, men på bildet under er det tilnærmet likt virkeligheten-en dyp mørk burgunder med bittelitt lilla i. Fargen heter Bordeaux og har fargekode 121.

Kjæresten valgte ut fargen ganske raskt, han er glad i mørke blå- og rødtoner som meg. 400 gram ble med hjem, det gjenstår å se om det holder til en Kerouac med dobbelt garn på tykkere pinner. Denne blir med noen få endringer, jakka blir ensfarget og dermed kan jeg strikke raglan uten at det syns for mye. I tillegg var økningene på ermene så knotete skrevet at jeg bestemte meg for å bare måle underveis. Foreløpig er malen å øke 2 m hver 2 cm og det ser ut til å passe fint.

 For øyeblikket er jeg monogam på strikkefronten, med kun ett prosjekt på pinnene av gangen. Det er uvant, men veldig deilig. Nå får vi se hvor lenge det varer, det er nemlig garn på vei i posten til et par egoprosjekter, og jeg har reservert enda mer lammeull hos God som Ull til nok et jakkeprosjekt. Tiden vil vise om den blir til meg eller kjæresten.

God strikkelyst i vinterkulda!


Hentesett

1/18/2013

Jeg har strikket hentesett til knøttet i magen, det har endelig fått knapper og blitt vasket. Garnet jeg har brukt er Nøstebarns totråds lammeull, og det gikk med ca 160 gram totalt-de siste grammene planlegger jeg å strikke ammeinnlegg av. Mønstrene er en blanding, jeg har hentet noen fra boka Myk Start, noe fra Strikk til Nøstebarn og noe fra All you knit is love. Detaljer om mønstrene og flere bilder finnes på Ravelrysiden min, og det er ingen hemmelighet at settet er svært inspirert av Monstermønster sitt hentesett (ok da, jeg herma).

Nå skal jeg strikke videre på nøstebarndress nr 2, også til knøttet, og drikke herlig, hjemmelagd juice-vi har nemlig kjøpt oss en juicemaskin og den er gull verd! 
God helg!
På pinnene

1/16/2013


Etter å endelig å ha blitt ferdig med å strikke hettejakka til kjæresten, den knallrosa Featherweightjakka til meg selv og hentesettet til knøttet, innså jeg at jeg var tom for prosjekter på pinnene. Vel mangler det en glidelås i hettejakka, og fotografering av alle tre prosjektene, men de er ferdig strikkede, tråder er festet og knapper er sydd i. Pinner uten garn på er en sjelden affære hos meg, så jeg bestemte meg for å rydde opp litt i kurver og kasser for å se hva som dukket opp.

Mine bange anelser om glemte UFOer ble bekreftet da jakka på bildet over kom frem i lyset. Det startet som en god idé om å få brukt opp rester av tynn ull på nok ei jakke (Featherweight igjen) til meg selv, men strikket på tykkere pinner, rundt og rundt, så jeg kunne klippe opp til slutt og tove den litt. Den har blitt liggende av tre grunner; jeg ble ikke helt fortrolig med fargene, den så ut til å bli for stor tross planer om toving (de som kjenner meg vet at toveprosjektene mine sjelden lykkes) og i tillegg var den dørgende kjedelig å strikke. Dermed ble det opprekking, og jeg sitter igjen med enda flere små rester tynn ull enn jeg hadde. 

Noen av dem er allerede omsatt i det eneste strikketøyet jeg har på pinnene nå (det varer ikke lenge), nemlig en nøstebarndress str. 6-12 mnd til knøttet. Med ekstra lengde på ermer, bol og bein håper jeg den kan vare inn i barnehagens første år også. På bildet er fargene skarpere enn i virkeligheten, jeg har ennå ikke fått fikset speilreflekskameraet mitt og tar latskapsbilder med iPhone i stedet. Garnet er iallefall New Zealand Lammeull (den lyseste grå) som hovedfarge, stripefargene er øverst fra venstre Shetland Soft (Grønn fauna), Shetland Soft (Isfugl), og Blackhill Højlandsgarn (Blå rullesten). Jeg strikker på lykke og fromme, tar en og en liten garnball og strikker til den er tom, til nå har det matchet overraskende bra. To ermer er ferdige, og første bein er på pinnene.

Etter å ha innsett at to av de største Kassett-eskene fra Ikea ikke lengre var nok til å romme mitt elskede lager av tynn ull, har jeg funnet frem nok en kasse og fylt opp den også. Bildet viser samlingen i all sin prakt, fra svart/grått/hvitt/beige øverst via ROGGBIF til burgunder nederst. De rødfargede nøstene og hesplene nede i bildet er egentlig fuksiafargede og mørk rosa. Jeg ser jo at lageret har vokst siden forrige oppdatering, men syns fremdeles at det mangler litt her og der. 

På babyfronten begynner vi å bli klare- kjæresten og en kompis var utskremt til Ikea med lang handleliste i går, så nå er det montering av diverse skap, nattbord og stellebord som venter. Etter det mangler bare en ny madrass til senga, å pakke sykehusbagen og å kjøpe inn bleier og denslags. Det burde vi klare de siste 9 ukene!

God strikking i kulda!Tværstrikket poncho-del II

1/13/2013

Bare et kjapt bilde av mamma, som overtok ponchoen som ble for stor til meg. Den sitter ti ganger finere på henne, og hun er fornøyd. Så nå blir det ny Puno og ny poncho på meg, i kortere og smalere utgave!


God søndagskveld der ute :)

Nytt år, nye muligheter III

1/11/2013

I mangel av et passende bilde får dere hjertetreet i Stavanger sentrum, det får lysende hjerter på seg hver jul, og jeg tror det er det eldste treet ved Breiavannet.

Iallefall så kom jeg til å tenke på nyttårsforsetter. Jeg har ikke noen spesielle i år, dette året regner jeg med blir så annerledes at jeg ikke har noen forutsetninger for å lage meg noen. Men-på strikkefronten kan jeg vel ha noen små mål?

Sokker
Jeg har kommet frem til at jeg vil strikke flere sokker, det har jeg hatt litt tørke på i 2012. Her i huset brukes tynne ullsokker året rundt, og vi "deler" (dvs stjeler hverandres) på sokkeparene, så det blir en del ullvask. I tillegg har jeg jobbet meg opp et lite lager med sokkegarn, og jeg kjøper stadig mer.

Barnehagegarderobe
Selv om jeg er tidlig ute, og knøttet ikke kommer ut før i mars, så tenker jeg at det kan være smart å starte på en barnehagegarderobe allerede nå. Ryktene sier at for eksempel votter og sokker forsvinner over en lav sko, og at det er kjekt med tynne ullplagg til å ha under utedressen, i flere eksemplarer. Litt har jeg liggende, men ikke mye i mer enn str. 1 år. Vår pode kommer til å være halvannet år når han begynner i barnehage, ergo er det bare å grave frem Nøstebarnboka og begynne å strikke. Heldigvis fikk jeg snopt med meg litt *kremt* garn fra Nøstebarnsalget i fjor, så jeg har en god start

Det er vel stort sett forsettene mine på strikkefronten. Ellers kommer det flere babyer i min omgangskrets, så det blir vel litt småstrikk, og så tipper jeg at knøttet kanskje trenger noe (evt at mor syns han trenger noe) også. Jakke, votter og luer til samboeren og noen plagg til meg selv står også på planen, tradisjonen tro blir det vel flere prosjekter om hverandre.

For øyeblikket er jeg ferdig med flere store og små plagg, de mangler bare litt knapper, vask og fotografering. Det hemmelige prosjektet er også ferdig, men jeg må vente litt med å vise det frem. Så nå strikker jeg på en UFO, nemlig den svarte hettejakka til samboeren, som jeg håper å få ferdigstrikka denne helga. Jeg har et halvt erme, hette og ribbekant rundt hette og jakke igjen, i tillegg til at jeg må kjøpe og sy i glidelås, før den er ferdig. 

God helg til alle-her er planene en tur på babyutstyrsshopping, god mat og strikking!

Cinder Block Socks

1/08/2013


Cinder Block Socks designet av Anne Hanson er årets første ferdige strikkeprosjekt. Disse var utrolig kjekke å strikke, lettfattelig og godt skrevet mønster. Sokkene er strikket til samboeren, de ble ca str. 44.

Jeg har brukt Wollmeise Twin (80% merinoull, 20% nylon) i fargen Grasshupfer, fra serien We´re different. Jeg har ikke veid dem ennå, men regner med at det gikk med ca 110-120 gram av 150grams hespelen jeg hadde liggende. Garnet har jeg et elsk-hat-forhold til. Det er nemlig ikke så godt å strikke av, det kjennes ut som bomull, og så er det veldig glatt. Men sokkene blir fantastisk gode og fine, og fargeutvalget er topp. Jeg har bestilt et par hespler til, de er tiltenkt sokker de også. Mange syns at dette garnet er for eksklusivt til å brukes til sokker, siden prisen er nokså høy, men jeg syns ikke det. Hesplene blir bare liggende og støve hvis jeg ikke bruker dem, og sokkene holder godt i bruk så lenge de håndvaskes.

Et par små endringer i mønsteret ble det, hælen som stod beskrevet fikk jeg ikke til fint, så jeg strikket min egen versjon av forsterka hæl:

1. pinne (fra rettsida): Rett
2.pinne(fra vrangsida): Løft 1 m løst av, 1 rett ut pinnen

I tillegg strikka jeg bare tåa sånn som jeg pleier, ved å felle hver 2. omg i hver side til jeg har ca 24 masker igjen til sammen. Deretter setter jeg 12 og 12 masker over på to pinner og strikker dem sammen fra vrangsida med tre pinner (3 needle bind-off).

Jeg er godt fornøyd med disse sokkene, fargen var vanskelig å få frem, den er bittelitt dypere i virkeligheten. Tusen takk for alle de fine kommentarene om ponchoen i forrige innlegg, den skal overtas av mamma og jeg får nytt garn til en smalere og litt kortere versjon til meg selv. Tværstrikket poncho

1/04/2013


Luksusponchoen min er endelig ferdig, den har ligget siden før jul, men nå har jeg endelig fått sydd den sammen og vasket den. Det var et stort, men enkelt stykke strikk som jeg har kost meg med. Jeg var redd den skulle bli kjedelig og ende opp som UFO, men det gikk så raskt at jeg ikke rakk å kjede meg, selv om det var drøye omganger de siste 40 cm med glattstrikk.

Mønsteret er tværstrikket poncho  designet av Lene Holme Samsøe, i mønsteret brukes Hjertegarn, men jeg har valgt Rauma Puno- Rauma har nemlig designet en poncho som er mistenkelig lik denne. Jeg brukte 12 nøster garn. Puno har jeg strikket litt med før, da var jeg ikke sikker på om jeg likte det, men nå er jeg overbevist. Herlig, mykt og luksuriøst- og en del av bursdagsgaven fra pappa i fjor.


Ponchoen er lett og luftig, men varmer likevel godt- den er enkel å slenge på nå som magen er stor og jeg ikke orker de helt store klesprosjektene. Den vil bli god å ha senere også, da sitter den nok atskillig finere på kroppen. Kombinert med litt høyere hæler og noen andre bukser blir det et ganske annet plagg i tillegg. Belte i livet ble prøvd ut, men det ble ikke fint på denne modellen. Fargen er ren koksgrå, en mellomgrå nyanse, men det er vanskelig å få frem på bilder i disse mørketider.

Et par små endringer har jeg gjort i mønsteret, jeg droppet ribben på ryggdelen fordi jeg ville ha den lengre bak. I tillegg har jeg strikket ermene et par cm lengre, men syns godt de kunne hatt et par cm til. Jeg strikket ikke høy hals på den heller, det har jeg lyst til å strikke separat, og så kan jeg velge å bruke den til eller ei.

Det eneste jeg har å utsette på den er at den ble bittelitt lang, og jeg kunne med fordel strikket den smalere. Den er strikket fra erme til erme og sydd sammen i sidene, så det er lite jeg får gjort med saken. Det går muligens an å tørketromle den forsiktig, men da risikerer jeg samtidig at den siger mer. Vi får se hva jeg syns når jeg får kroppen tilbake, det kan tenkes at mamma liker den godt, og jeg strikker en ny til meg selv, kanskje i tynnere garn. Foreløpig er den deilig å krype inn i, og i skrivende stund har jeg den på inne- det hadde jeg aldri trodd at min gravide kakkelovnkropp skulle orke, men den er passe sval og lun på en gang. Den kvaliteten tillegger jeg garnet, og anbefaler Puno på det varmeste. Høy pris til tross, det var verdt hver krone!

Nytt år, nye muligheter-2013

1/02/2013

Det nye året sparkes i gang med et par nyttårsforsetter, ikke av den store sorten denne gangen, men litt har da også rett. Tidligere har jeg skrevet om at jeg kun skulle strikke med garn fra lageret, og at jeg skulle delta i sparealongen på Uformelt. 

Jeg har redusert det forsettet noe, jeg innser at jeg er altfor glad i garn og fibre til å ikke handle noe nytt på et helt år. Dermed dropper jeg det, men sparer fremdeles 20 kr per 50 gram oppstrikket garn. Sparealongen tjuvstartet i desember, og til sammen har jeg strikket opp 829 gram garn og, rundt regnet, spart 320 kr. 

Gulrota for sparingen har også endret seg, jeg har nemlig vært og kikket på vesker, og funnet ut at Mulberryvesken nok ikke er helt meg likevel. Den er flott, men litt for slapp i fisken. Til bursdagen fikk jeg miniversjonen av veska over (Goodbye Columbus fra Marc by Marc Jacobs) og har funnet ut at jeg heller vil ha den store versjonen i samme serie. Litt yngre og kanskje mer klassisk utseende, syns jeg, og et stort pluss er at den koster det halve av Mulberryveska, så kanskje jeg har sjans til å komme nærmere målet mitt i år.

Flere har kastet seg på sparinga, blant annet Birgitte, som sparer til ei lekker kåpe, og som har som mål å få mer ut fra lageret enn inn. Det har forsåvidt jeg og, men jeg gjør ikke noe av å få inn litt nytt heller. Dessuten tror jeg det vil regulere seg fint selv i år, det kommer jo en liten i mars som trenger både ditt og datt.

Vel. Det var de strikkerelaterte nyttårsforsettene mine, og egentlig de eneste jeg har satt meg. Det jeg har bestemt meg for er at 2013 skal bli et bra år, 2012 var turbulent og bra på en gang, men nå har jeg fått nok spenning i hverdagen på en stund, takk. Så jeg ønsker det nye året velkommen, og gleder meg til å strikke og snakke med dere som henger med her inne!