Høstjakke del II

3/31/2014

I dag fikk jeg endelig fotografert høstjakka mi som ble ferdig i januar. Den har vært i bruk nesten daglig siden da, men lite dagslys og resten av unnskyldningene har gjort at jeg ikke har fått vist den med innhold i før nå.

Jakka er strikket etter Pickles´mønster, med noen få små endringer som vanlig, det står det mer om på Ravelrysida mi. Jeg har strikket jakka med utgangspunkt i størrelse XS, siden jeg ikke ville ha en oversizejakke.


Garnet er Drops loves you III (alpakka) og silkemohair fra Drops. Hvor mye som gikk med vet jeg ikke, men den er fnugglett så det er ikke store mengdene. Det eneste minuset er at jeg glemte å felle av med mindre pinner, så kanten ligger ikke så pent nede som den kunne ha gjort. Jeg har brukt pinne 4.5 og 6 mm. Dette er en favoritt, og jeg vil ha en til. Kanskje i originalgarnet, men jeg har ikke bestemt meg helt for farge eller type fiber enda. Dessuten har jeg nok av prosjekter på pinnene for tida, så den får vente litt.

Fin dag til dere som titter innom, her er det herlig vårvær og strålende sol om dagen, så det blir ikke så mye strikking.

Strikketreffet 2014

Årets strikketreff ble holdt i Oslo, på Quality hotell 33 på Økern. Jeg hadde gledet meg til det lenge, en skikkelig husmorferie med masse hyggelige folk, garn og kos. Jeg tok ikke så mange bilder, men her er noen av dem (og det viktigste er selvfølgelig behørig dokumentert, nemlig fangsten):

Strikking i Skybaren, fra venstre er ToneM, Grete(?), Zilie, meg og Fiolinn (om noen ikke ønsker å være avbildet på nett, gi en lyd så fjerner jeg bildet)

God drikke og årets treffstrikketøy, ei vårjakke til meg selv i Pickles Pure Wool, vi rakk nemlig en tur innom Picklesbutikken fredag formiddag. Jakka er strikket fra toppen og ned, med utgangspunkt i Ravello.

Så var det fangsten da. Jeg klarte å begrense meg ganske godt, men litt ble med hjem i kofferten likevel. Fire nøster Merino Tweed fra Pickles, i fargen Sti som jeg har venta på lenge, den har vært utsolgt. Heldigvis hadde de fire nøster i samme innfarging (og det er mer i butikken tror jeg). Disse skal bli til en genser eller jakke til kjæresten, sammen med en tråd tynn ull av noe slag.


Et nøste regnbue-Kauni ble med hjem, men dette var et bytte, så det gjelds egentlig ikke. Det skal bli til en nøstebarndress til Vetle, jeg har ikke helt bestemt meg for hva jeg skal bruke som bunnfarge ennå.


Enda et nøste Kauni, og så måtte jeg prøve Cascade Yarns sin tynne ull, disse to skal bli nøstebarndress til Vetlekusina etterhvert. Disse kjøpte jeg hos Projo


Hos God som Ull fikk jeg med meg 7 nøster Arwetta Classic, fargen er mye klarere og lysere i virkeligheten. Disse skal bli til et plagg til meg selv, men jeg mangler en følgetråd (jakke eller genser på pinne 2.5 blir for drøyt selv for meg som liker tynne pinner). Kanskje blir det alpakka, eller noe silkemohair.

Tre nøster Pickles Pure Wool ble med hjem og vårjakka ble påbegynt på treffet. Jeg angrer litt på at jeg ikke handla mer av dette garnet, det begynner å nærme seg favorittgarnet mitt, men heldigvis(?) er det jo lett som en plett å kjøpe mer via nettbutikken.

Treffet kan oppsummeres med få ord; god mat og drikke, masse garn og strikke, softis og popcorn og lite søvn! Helt supert, med andre ord, og jeg kommer gjerne igjen neste år.
Lilla koftan og (en gammel) Ranger

3/24/2014

Jeg er inne i en god bloggestim om dagen, og jeg fullfører prosjekter og på toppen av det har vi mye fint vær og dagslys, det resulterer i at tingene faktisk blir tatt bilde av. Jakka over er intet unntak, det er Lilla koftan av Petra Orrbeck (petrao på Ravelry). Den er strikket i restene etter Ranger som ble ferdig for ganske lenge siden, i 2012. Garnet er Felted Tweed fra Rowan i fargen Midnight (den mørkeblå), det rustrøde er angoratweed fra Garnstudio, og det lyseblå er restene etter vårlua i forrige innlegg, altså Geilsk Tweed. Deilige garn alle tre. Knappene har jeg kjøpt hos Karmin, for selv om jeg har mye knapper i lageret mitt, hadde jeg ingen mørkeblå som passa, og ikke mange nok. 

Jakka har vært tatt i bruk,  jeg har faktisk ikke fått vasket den enda. Her er den på, ute på tur i sola tidligere på dagen. Litt frisk luft (og boller) er godt, og vi er heldige og bor nære sjøen, der er det mye spennende å se på for Vetle. For en gangs skyld har han kjøpt ull på hodet.

Helt tilfeldig, men kjæresten hadde på seg Ranger, og Vetle restejakka etter det prosjektet. Jeg husker ikke om jeg har blogget den før, iallefall ikke med mottaker inni. Halsen er strikka i Madelinetosh Pashmina, og Vetle har på seg sparkebukser fra Nøstebarnboka, også en gave fra snille zilie. På føttene har han som alltid babysokker som sitter på foten, i Malsens silkeull. Sånn, der tror jeg all ulla på bildet er dokumentert. Lua er fra Ugly Childrens Clothing, og størrelse 2-4 år(!), så vet dere at de er små i størrelsene :)

Nå er det ribbebukser på pinnene her, i selvlysende blå og oransje, så ingen skal være i tvil om hvilken unge som er min når han begynner i barnehagen. Fin mandag til alle der ute!Barnehagekofferter underveis

3/23/2014

Barnehagekoffert; en sånn pappkoffert som jeg hadde da jeg var liten- jeg skal fylle to store omed hjemmestrikk og andre nødvendigheter til Vetle og kusina begynner i barnehagen høsten 2014.

Siden sist har jeg fylt barnehagekoffertene med mer enn bare et par halser. Vetle og kusina har fått hver sin nøstebarngenser.

Kusina har fått ribbestrikka ullbukser, mens Vetle sin venter på å komme på pinnene. Buksa strikka jeg også i fjor ei gang. I tillegg har jeg kjøpt tynne ullvotter fra Janus, og skal strikke og tove tykkere votter, et par tynne ullsokker til hver, tøfler hvis jeg gidder (kan hende jeg kjøper i stedet), en tynn vest til hver og en nøstebarndress til hver med masse ekstra lengde så den kan vare en stund. Jeg har også bestilt klesmerker med navn og telefonnummer som kan klistres rett på alle plagg (også ull) uten å måtte strykes eller syes fast. Det er en god del strikking igjen, men dette er relativt små prosjekter (med unntak av nøstebarndressene, disse to små er lange begge to) som er fine å ha med seg rundt og som innimellomstrikk. 

Jeg tror jeg må legge opp til den ribbebuksa i dag, vi skal i familieselskap og det betyr at Vetle er opptatt med alle de andre=strikketid for mor. Fin søndag til dere der ute!Vårlue

3/20/2014

Endelig har jeg fått vaska og tatt bilde av Vetles vårlue, den har vært ferdig siden februar. I dag passet det fint å ta den i bruk, den er tynn og lun så den passer best i overgangsperioder, som nå der temperaturene kan være ganske høye, men likevel med kjølig vind. Lua heter Double rib toddler hat  og er designet av Torunn Espe. Den sitter godt på, og den er lang nok til å passe til høstens barnehagestart.
Den fine genseren, fra Pickles´morosett, er det zilie som har strikket til Vetle i ettårsgave. Den er i daglig bruk, og jeg tror den også kommer til å passe i høst. 

Det smarte med denne lua er at den har ribbestrikkede øreklaffer, som strikkes under ribben, derav double rib. Det varmer ekstra godt, og så sitter den fint på. Et par halvhjerta forsøk på å slite den av gikk ikke, så da ble det lue på i dag også. Garnet jeg har brukt er Tweed fra Geilsk, det likner en del på Pickles Merino Tweed. Helt ok garn, jeg liker nok Pickles´versjon bedre. Men Geilsk har veldig mange fine farger, og den lokale garnpusheren min, Karmin har godt utvalg, så det blir nok mer tweed på meg. Buksa er Malsens kosebukse, som jeg teststrikka for Malsen og mor for lenge siden. Den passer fremdeles, og den er myk og luftig, så det er god plass til ullstrømpis under. 

Takk for alle fine ord dere legger igjen, det setter jeg veldig stor pris på!


Her strikker jeg del II

3/19/2014

Strikkerommet er ferdig! Saueskinn, puter, tepper og bord er på plass. Det eneste som gjenstår er å finne en plisségardin som passer til vinduet. Putene har jeg kjøpt hos H&M Home, og den røde og hvite har farmor eller noen i slekta før henne hekla. Lampa heter Hektar og er fra Ikea, det samme er saueskinnene, sengeteppet og senga. Det lille bordet er et bruktfunn.


Det ble også plass til skapet etter oldeforeldrene mine. Jeg vurderte å male det, men siden det hører sammen med en sminkekommode og et klesskap gjør jeg ikke noe med det ennå. Det er litt slitent, men har fått en vask og skal få olje en vakker dag. I eskene oppå skapet er det stearinlys, knapper, takkekort(!) og pusegarn. Kurva ved siden av skapet rommer et gammelt og et nytt hespetre, tapetrester og innpakkingspapir.

Inni skapet bor barnehagekoffertene, viktige papirer, en bildevegg under montering, symaskin, nøstemaskin, ei ekstra lampe og alt det andre hobbystæsjet som ikke fikk plass i syskrinet.

På kortveggen ved enden av senga henger nok et arvestykke, gullspeilet etter farmor og farfar. Ikke spesielt mye verd, men det gjør rommet litt større, og så liker jeg at det er snirklete og i gull. 


Men- selv om jeg nå har fått meg et strikkerom, så kommer hovedparten av strikkinga til å foregå i sofakroken. I den ene puffen har jeg påbegynte prosjekter, mønsterhefter, nødvendig strikkestæsj, neglelakk og andre viktige saker.

Og her er strikkeutstyret jeg ikke klarer meg uten. Mappe til strikkepinner (som jeg har kjøpt av noen på et strikkeforum en gang, husker ikke hvem), smått dilldall og andre ting, mappe til alle rundpinnene, notatbok, håndkrem og liten dropseske til maskemarkører.

Innholdet i strikkemappa når den er ryddet.


Målbånd, saks, stoppenål og de beste maskemarkørene (fra Clover) bor oppi denne lille eska. Den er i daglig bruk, og alltid med hvis jeg strikker ute. Den observante leser vil også legge merke til den bittelille gule delen som hører til ei Medelapumpe, den er pakket ned på loftet, men for å ikke rote bort den lille delen, bor den i denne eska. Av og til bor det øredobber her, eller andre små ting som ikke må forsvinne. 

Mappa til rundpinner er kjøpt på Etsy, og er verken særlig praktisk eller romslig. Men jeg får plass til alle pinnene mine, og så liker jeg mønsteret. 

Bortsett fra disse tingene har jeg resten av strikkestæsjet mitt i syskrinet som jeg har vist frem tidligere, der rydder jeg med ujevne mellomrom. 

God lillelørdag til dere som er innom, her skal det strikkes på lillebrorgenser til den blir ferdig, jeg måtte rekke opp hele det ene ermet (grrrr) så den har vært seig. Når den er klar, skal jeg kose meg med Skappelgenseren min.

Strikkerommet underveis

3/15/2014

 Strikkegjesterommet nærmer seg ferdigstilling, mens jeg var på sykehus tapetserte og malte de snille foreldrene mine veggene. Jeg rakk å male et strøk, heldigvis. Her er et lite utsnitt, veggfargen heter Sval sjø, den samme som vi brukte på Vetles rom. Jeg vurderte en dus rosatone, men siden rommet er nokså mørkt og kun har sollys inn om morraen passa det best med en kald farge. Dessuten hadde vi mye maling igjen, så da var valget enkelt. Sammen med den grå strikketapeten ble det fint syns jeg. Det skal et gammelt skap etter oldemor inn i rommet, teakbordet og syskrinet etter farmor, litt god strikkebelysning og så er det ferdig. Dessuten må det nok en IKEAtur til, et strikkerom må da ha saueskinn i senga!

 Planen min var egentlig å ha garnlageret i skapet som ikke er kommet enda, men etter å ha montert dagsenga (Brimnes fra Ikea, et h****** å montere, for øvrig, med feil i bruksanvisningen) funderte jeg på om ikke skuffene skulle få lagre garnet mitt. I senga ligger alt (unntatt det som hører til pågående strikkeprosjekter, altså et par kg til) garnet mitt, i den hvite eska er det angora og mohair. Det holdt hardt, men jeg fikk plass til alt.

I den ene skuffa bor bomullsgarnet, sånn garn jeg ikke bruker så ofte,  og enkeltnøstene. En salig blanding av silkeull, strømpegarn, plategarn og merino. Riktignok har jeg stablet litt, men ikke verre enn at det går an å finne frem. Mens jeg skriver dette innlegget kommer jeg på at det ligger en pose med mer ull/bomullsblanding i puffen i stua. Jeg skal vel få stappa det nedi...

I den andre skuffa bor bruksgarnet, altså den tynne ulla, alpakkaen og silkealpakkaen. Her er det trangere om plassen, men dette garnet bruker jeg av hele tida, så det er ikke så farlig. Selv om jeg droppa å være med på DUGG i år, har jeg gitt meg selv (og kjæresten) et løfte om å ikke handle mer garn, bortsett fra på strikketreffet. Jeg har mer enn nok, og i år har vi nok av andre ting å bruke pengene våre på, nytt hus og barnehageunge for eksempel.

Det var gøy å rydde i garnet, selv om jeg har sånn tålig oversikt på Ravelry dukker det alltid opp noe jeg har glemt, og jeg får tusen nye ideer til hva jeg kan strikke. Bare skapet kommer i hus og IKEAturen er unnagjort blir det saker!

God lørdagskveld, jeg strikker på Skappelgenser i Puno til meg selv, og skal straks ha House of Cards-maraton med kjæresten!

Barselgavebonanza

3/13/2014


Siden sist har jeg kommet hjem fra sykehuset, og det kjennes bra. De ukene jeg var der hadde jeg mye strikketid, og det var veldig godt å ha noen pinner å holde seg fast i, så jeg har fått lagd noen barselgaver. I vennegjengen vår er det skikkelig babyboom i år (og i fjor), intet mindre enn fire babyer (fire født, den femte ventes i mai) er kommet til verden. Da er det klart at barselgaveproduksjonen må settes i sving!

Jeg har variert litt i hva de forskjellige babyene skal få, litt etter årstid og litt for min egen skyld, det er kjedelig å strikke fem like plagg. Et par vester har det likevel blitt, mønsteret er Milo, og det er min absolutte favorittvest til små barn. Den er lett å strikke, lett å variere i mønster, størrelse og lengde, og den sitter godt på. Dessuten varer den lenge, først som tunika og så som vest. Den gule og grå på bildet er strikket i str. 18 mnd, men med mindre pinner og tynnere garn, så den passer til en på omtrent 6 mnd. 

Jeg har tatt meg bryet med å sy på etikett, det er noe av det kjedeligste jeg vet (det syns kanskje også...) men det er prikken over i-en syns jeg, og siden jeg like godt bestilte en million  ganske mange i ulike farger (herfra) bør jeg bruke dem også. 

Den andre Milovesten er litt mindre, husker ikke hvilken størrelse jeg tok utgangspunkt i, men den er til en liten gutt som ble født for en uke(?) siden sånn omtrent og er beregna til å passe i vår.
Begge vestene er strikka i Dale Lille Lerke, det er et deilig garn til babyplagg som skal brukes om våren, og blanding av ull og bomull. Det har mer spenst og er bedre tvunnet enn storesøster Lerke, som jeg syns siger litt for mye i bruk. Lille Lerke minner mer om ren merinoull. Et minus med garnet er at det ikke tåler maskinvask, iallefall ikke i min maskin. Det vil si, plagget holdt, men fargen bleknet. Så selv om jeg vet at det er praktisk med plagg man kan vaske i maskin, har jeg valgt å strikke i dette garnet fordi det er så deilig mykt. Så får heller foreldrene bite i det sure eplet og skylle opp i Milo innimellom ;)

Jeg har strikka sokker og luer også, de viser jeg frem seinere.
Fin torsdag til dere-jeg har strikka i hagen i dag, deilig med vårsol!Slumreteppet Unni

3/05/2014

Først må jeg si tusen takk for fine ord til det forrige innlegget mitt. Det var godt å få skrevet det, og enda bedre å få fine tilbakemeldinger. Mens jeg jobber med pusterommet har jeg kommet godt i gang på ugleteppet, som Pinneguri har designet. Jeg har valgt farger ut fra et gulvteppe jeg ønsker meg, og var heldig og fikk en liten gave i posten-snille Malsen sendte et nøste i en ny farge som hun mente ville passe sammen med de andre jeg hadde valgt. Jeg klarte nemlig ikke å dy meg; jeg måtte handle litt Shetland Soft selv om jeg hadde funnet farger andre steder og i lageret. Jeg strikker med Blackhill Højlandsgarn fra Garnudsalg.dk i fargene Havregrød (bunnfarge), Konkylie (den nederste mønsterfargen) og Gollum (den gulgrønne). I tillegg skal jeg bruke Konkylie (Shetland Soft), denne tror jeg ikke er kommet i nettbutikken ennå, og Mellemgrå og Antracit i New Zealand Lammeuld. Jeg vurderte først å strikke slik mønsteret sa, fra lyse til mørke toner, men det passet ikke helt til inspirasjonen min, så jeg forsøker å lage litt kontraster underveis. Vi får se hvordan det blir, jeg koser meg med det, og gleder meg til å ta det i bruk når det blir ferdig. Jeg har gått opp til pinne 3.25 på vrangborden og pinne 4 på uglene, erfaringsmessig så tetter mønsterstrikken min seg etter vask og damping, og jeg strikker nokså ujevnt (det syns på bildet), så jeg er spent på utfallet, og ikke minst hvor stort det blir.

Ellers har jeg litt av hvert på pinnene, som vanlig-men ingenting å vise frem for øyeblikket.
God lillelørdag til dere som titter innom!

Bamsen og pusterommet

3/02/2014

Det begynte med at jeg hadde lyst til å gi Vetle noe hjemmelaget, noe spesielt, til ettårsdagen sin, noe han kunne ha med seg gjennom livet og huske på, og kanskje gi videre hvis han får noen egne barn en gang. Jeg hadde mange planer, men det ble med tanken. Noe gøy skulle han få til den første bursdagen sin, og så noe som kunne være et godt minne.

Så skjedde det store ting på hjemmebane. Jeg vurderer alltid hvor privat jeg skal være på denne bloggen. Men jeg syns det er en forskjell på å være privat og personlig, så noe vil jeg dele med dere, aller mest for min egen del. Jeg har skrevet litt om det tidligere, men jeg har ikke blitt bedre. Jeg trodde det, men jeg tok feil. Så inn i granskauen feil også, og det måtte det andre kluter til. Ikke bare snakke med legen og få en resept og en henvisning-kluter, men la andre ta kontrollen og slippe den selv-kluter. Skremmende, altoppslukende, og vanskelig for meg som liker å ha kontroll på alt. Samtidig var det en enorm lettelse. Nå er det gått et par uker, og jeg ser lysere på fremtida. Det er mange brikker som skal på plass, men jeg er i gang.

Så var det den der hjemmelagde gaven da, som jeg endelig har fått pusterom til å lage. For det er sånn det føles; pusterommet mitt har jeg ikke hatt på over to år, i stedet har en indre uro tatt bolig i meg, noe gnagende og masende som har gjort at jeg aldri har kunne slappet helt av. Utad har jeg fått det til å fungere, nesten. Jeg har sovet, men ikke hvilt. Helt til jeg ikke kunne mer. Nå er uroen mindre, og pusterommet er der i små glimt. Så da måtte det bli en bamse, et overkommelig lite strikkeprosjekt som ikke krevde innkjøp av materialer, måling, tegning, sying, planlegging. Jeg hadde sett på mønsteret til bamsen i Babystrik på pinde 3, og tenkt at en sånn er perfekt. God i hånda, passe liten og passe stor, søt i fjeset og myk og varm. Så jeg strikka en, sånn omtrent på øyemål.

Det gikk ikke helt etter planen -det er vanskelig å lage fjes! Først så bamsen sur ut. Så ble han altfor blid, og så ble han skummel. Det er også vanskelig å stoppe i tide, når en bare skal brodere litt her og sy litt der. Tanken var å sy noen sting for å markere bein, armer, kanskje noen bukseseler og et par knapper, og å ende opp med en krysning mellom Teodor og en Mailegbamse. Da jeg var ferdig, så den ut som en rekvisitt fra en skrekkfilm, med altfor store poter, ville øyne og armer som forsvant ned i ikke-eksisterende lommer. Den hadde skremt vannet av en hvilken som helst ettåring, egentlig av hvem som helst, der den lå i tvangstrøya si av skakke sømmer og snodige sting. Så da klippa jeg opp alt sammen, og nå har den fått et lite fjes som verken smiler eller er sur, stripete pysj, og litt skakke ører.

Vetle har begynt å bruke bamsene sine nå. Han snakker med dem, leker med dem, mater dem, bader dem, frakter dem, men fremfor alt så trøster han seg selv med dem. Om kvelden når han legger seg, prater han lenge med bamsen før han sovner, og ofte finner vi han liggende halvt oppå den, eller med ansiktet boret inn i den. Den er en trygghet og en kompis som aldri svikter. Det var litt av tanken min med denne bamsen som jeg så gjerne ville lage, at han kunne få noe å trøste seg med når mamma ikke alltid kan være der eller har overskudd til å trøste eller leke, noe som jeg hadde lagd bare til han. Men kanskje er det mest mammaen som trenger bamsen, sånn egentlig? Uansett håper jeg den kan bli et godt minne som han kan ta med seg, samme hvor skakk og skjev den er-litt for bred her, litt for smal der-ganske menneskelig i formen sin.

PS I Denne bamsen er forresten strikka i restegarn, og jeg brukte pinne 4, dobbelt ullgarn i passe tykkelse, 40 masker og strikka rundt og rundt, noen striper til klær, litt grått til poter og ansikt. Stappa resten av restene (nesten, iallefall. De formerer seg jo). Ikke noe fancy. Likevel; det blir nok ingen kosedyrproduksjon her i gården ;)

PS II Jeg er veldig glad for alle kommentarer dere legger igjen her hos meg, jeg leser alle, men nå vet dere hvorfor jeg ikke alltid er så god til å følge opp eller legge igjen spor etter meg. Det kommer etterhvert. Så tusen takk, det varmer virkelig.