Årskavalkade 2015

12/29/2015

Tradisjonen tro er det tid for en årskavalkade på bloggen, selv om det ikke ble noen i 2014 da jeg hadde bloggpause. Jeg fortsetter med samme kavalkade som forrige år, med noen små endringer:

Årets sjal
Det begynner å bli lenge siden jeg har strikka sjal, de siste årene har det gått i halser og et og annet småskjerf. Egentlig burde kategorien endres til årets halsvarmer. Det eneste lille halsrelaterte jeg har fått av pinnene i år, er dette resteskjerfet etter Høstjakka mi, til Vetle. Til gjengjeld har det vært i bruk en god del, som de aller fleste sjal og skjerf er her i huset. Skjerfet er strikka i Pickles Merino Tweed og Silk Mohair.

Årets lue
Årets lue er Faunaluen fra Paelas, i rester etter Vetles traktorMariusgenser. Den var kjapp og lett å strikke, sitter godt på og er blitt en ny favoritt hos mini. Pelsdusken gjør den ekstra staselig, syns han. Denne er strikka i Sandnes Merinoull.

Årets genser
Frøken Seilergenser er årets favoritt, den er allerede brukt så mye at jeg trenger en ny-den holder seg fint, men jeg er redd for å slite den ut. Strikka i originalgarnet fra Pickles, Angora og Merino Tweed-med ekstra lengde på bolen, opp i pinnestørrelse og ned i størrelse som vanlig. 

Årets jakke
Høstjakka ble årets jakke, god fasong, fin farge og deilig myk blanding av Merino Tweed og Silk Mohair. Først ble det strikka lommer på denne, men de ble tunge og ødela fasongen, så jeg sydde igjen åpningene og rekte opp lommeforet igjen (og der har du skjerfet til Vetle). Pickles er og blir en stor favoritt her i huset, de lager fine og avslappede design med litt ekstra, og passformen er upåklagelig. Dessuten tør de litt mer enn andre garnprodusenter hva farger og garnkombinasjoner angår, og det liker jeg ekstra godt. Så takk til jentene bak Pickles!

Årets barneplagg
Snøløvgenseren fra Knits and Pieces er årets barneplagg, strikka i deilige Sterk fra Du Store Alpakka. Fargen har mini valgt selv, ingen overraskelser der. Den er brukt nesten daglig, og både mor og sønn elsker den. Planen var å strikke en matchende til meg selv, kanskje blir det i 2016?

Guttefin kåpe fra søte mamaknit er barneplagg nummer to i årskavalkaden, denne var morsom å strikke og så fin på. Svart Nepal er seigt å strikke med, men lekker ble den. Vi har ikke fått brukt den så mye enda, været har ikke tillatt det, men jeg satser på god bruk utover våren og høsten neste år. 

Årets herreplagg
Seamless hubby (hybrid) er årets manneplagg, den ble påbegynt 18.12.14, og ferdig midt i sommerferien. Her har jeg brukt deilig silkemerino fra Duo sammen med en tråd Merino Tweed (der var den igjen, gitt) fra Pickles, og blå Madelinetosh Sock på kantene, som er doble. Genseren er brukt masse, og mannen bestiller flere med doble kanter. 

Årets garn
Det må bli silkemohair og tweedgarn i ulike varianter, jeg kommer alltid tilbake til den kombinasjonen. Neste år har jeg lyst til å strikke mer fra lageret (!) og der er det ganske mye ren ull og alpakka, og faktisk ingen silkemohair. Noe tweed fins det, så får vi se hva utfallet blir. 

Der avslutter jeg årets kavalkade, da det var fint lite nerdeprosjekter å finne i Ravelryoversikten min, heller ei UFOer-jeg har vært flinkere til å rekke opp eller kaste prosjekter som ikke har blitt ferdige. 
Jeg har ingen strikkerelaterte nyttårsforsetter i år, bortsett fra å bruke lagergarnet mitt før jeg kjøper noe nytt, av naturlige årsaker-2016 byr på flere reiser, blant annet til Island, så garnbudsjettet (som om det eksisterer) går i feriekofferten. Flaks at jeg har mer enn 15 kg garn liggende da!

Godt nytt strikkeår til dere :)

12 months of knitting 2015

12/19/2015

Ved årets begynnelse bestemte jeg meg for å hive meg på 12 months of knitting, kort sagt å velge meg tolv modeller (egostrikkprosjekter, så klart) som skulle strikkes i løpet av året. Ikke ett plagg i måneden, det er jeg ikke strukturert nok til å gidde, men til sammen tolv plagg som jeg har hatt lyst til å strikke. Nå når året nærmer seg slutten, har jeg fullført ni av tolv prosjekter (i skrivende stund har jeg ti cm igjen på Mariusgenseren min som er oktoberprosjektet, håper jeg får vist den frem ferdig før nyttår). Det er jeg godt fornøyd med-har aldri vært særlig god til å følge opp nyttårsforsetter, men denne ganga gikk det ganske fint. Genseren på bildet er januarprosjektet, Arvingen av Pia Hernø. Jeg har strikka min i dobbel tynn ull fra Garnudsalg.dk, den er modifisert så den ble smalere og lengre, så den er en slags hybrid mellom poncho og genser. Denne har jeg brukt masse, og har lyst på en i originalgarnet (Alafoss Lopi). Bildet er ikke så bra, fargen er en varm militær/mosegrønn.


Februarprosjektet ble en baggy, oversize Betty fra Pickles, med lengre ermer og bol. Denne har jeg også brukt mye, så mye at den faktisk er utslitt. Den er strikka i Pickles SummerWool i fargen Sienna, som nok ikke egner seg så godt til løsere strikkefasthet. Likevel, jeg er fornøyd og har for første gang brukt opp et plagg på under et år. Den kan faktisk brukes på vranga nå, men kun i hagen eller hjemme i sofaen. 


Marsprosjektet ble en ekstra lang Ravello, av Isabell Kraemer/Grasflecken, som skriver de beste mønstrene jeg vet om. Denne ble til takket være snille medstrikkere som sendte meg utgått Angoratweed fra Garnstudio, i bytte mot annet snacks. Bortsett fra det rosa (som er deilige Rowan Felted Tweed) er hele genseren strikka i Angoratweed. Skulle ønske Garnstudio tok til fornuft og begynte å produsere Angoratweed og Silketweed igjen, for nå tror jeg det hadde vært et marked for den type garn. Iallefall, endringene jeg gjorde var å strikke på en ribbekant i halsen, og å forlenge bol og ermer, samt at jeg strikket stripene helt ned på bolen, istedet for å ha bare fire-fem striper over brystet. Denne er brukt litt, ikke så mye foreløpig fordi den er så himla varm, og fimbulvinteren lar vente på seg.

Aprilsnarren er eneste prosjekt som ikke endte som egostrikk denne ganga. Jeg starta friskt på Røldalkofta fra Kofteboken, men etter at ermene hadde ligget i dvale hele våren og sommeren, fant jeg ut at det var bedre å bruke dem til noe enn å ende opp med nok en UFO. Så etter litt triksing og miksing, fikk jeg mekka til ei deilig, varm ullbukse som nok passer Vetle til neste års barnehagehøst og vinter. Garnet er Tumi fra Rauma, superdeilig blanding av ull og alpakka, og det holder seg fint.


Maiprosjektet mitt ble deilige Frøken Seilergenser fra Pickles, og denne elsker jeg! Har brukt den enormt mye, og må ha flere på pinnene etterhvert. Den har jeg strikka i originalgarnet, Pickles Merino Tweed (nok en favoritt, jeg elsker tweed) og Pickles Angora. Her har jeg forlenget bolen litt, men ellers ikke gjort endringer i mønsteret (tror jeg, mulig jeg forkorta raglanfellinga noe). Den er forøvrig stor i størrelsene, så jeg har tatt utgangspunkt i en XS(!) og da sitter den pent på. Passformen er formidabel, en strikker forkorta rader over ryggen ved hver stripe sånn ca, jeg fortsatte oppover for å få den til å sitte bedre i halsen. Pickles er flinke på passform altså.


Juniprosjektet ble fine Featherweight cardigan, av Hannah Fettig, en prøvelse å strikke (ikke på grunn av mønsteret, det er velskrevet), men så uendelig fin og praktisk når den er ferdig. Jeg har en til i silkeull, og den bruker jeg hele året. Denne grå, i Rasmillas Luksusgarn, ble dessverre litt for vid, så jeg må se om jeg kan trikse til kanten rundt litt for å få en bedre fasong, for den blir ikke brukt noe særlig nå. Garnet er deilig, det anbefales! Silkeblandinger er også en favoritt.

Juliprosjektet begynte som Lev landlig-kofta, men utartet fordi jeg syns den ble for...vel, landlig for min smak. Dessverre ble sluttresultatet også det. Fasongen er fin, denne har trekvartermer og er litt kortere enn de jakkene jeg vanligvis strikker, den sitter pent på, fargene er fine, og arveknappene etter farmor passet perfekt. Men-jeg får ikke brukt den, iallefall ikke foreløpig. Den er strikka i tynn ull, blant annet Tove og Pickles Pure Wool. Dette er nok det minst vellykkede prosjektet i år, selv om den egentlig er ganske fin.

Augustprosjektet er Høstjakka fra Pickles, nummer to i rekka. Noen mønstre blir jeg ikke ferdig med, dette er ett av dem. Elsker den, jeg har strikka den tynnere enn originalen, med en tråd Merino Tweed og en tråd Silk mohair, begge fra Pickles. Fargen er perfekt, fasongen er perfekt og jeg har brukt den en hel masse. Jeg trenger minst ti til!

Ettersom september, november og desemberprosjektene mine på mystisk vis aldri ble påbegynt, ble siste prosjekt i år en rundfelt Mariusgenser, fra toppen og ned, i Hifa Pelsull og Karmin Supertynn Alpakka. Det hvite garnet er Angoratweed, jeg måtte trikse og telle en del for å få mønsteret til å gå opp (og denne er langt fra feilfri), den blir superdeilig og varm. Satser på jeg får vist frem den ferdige genseren i løpet av romjula.

Alt i alt-strikkeåret oppsummert (jeg har jo strikka mye mer enn dette da), er det vel mønstermodifikasjoner og utradisjonelle garnkombinasjoner som går igjen-neste år har jeg ingen ambisjoner om å følge noen samstrikk eller stashbusting, rent bortsett fra at jeg har notert ned alt garnet mitt i ei bok-her stryker jeg ut det jeg har brukt etterhvert, det gir en god følelse (og føles mye mer reelt enn å slette fra stashet i Ravelry).

Godt nytt strikkeår til alle dere som leser med her, veldig koselig at dere henger med!Råtass og fauna

12/03/2015

Ufonovember er over, og jeg fullførte tre av åtte prosjekter på lista, godt fornøyd med det! Siden sist har jeg hatt bursdag, og da fikk jeg Klompelompeboka-masse fint i den. Ett av prosjektene jeg har strikka er Råtasslua, ei er allerede gitt bort i gave, og den neste gikk til Vetle. Lua har jeg forlenga, økt til flere masker enn mønsteret sier og gått opp et halvt pinnenummer-likevel sitter størrelse 3 år som klistra. Konklusjonen må vel bli at jeg enten strikker veldig stramt, eller at mønstrene er litt knappe i størrelsen. En kombinasjon av begge blir det nok.

Med dårlig dagslys (og telefonkamera) blir det ikke så gode bilder om dagen, det får så være. Vi går til barnehagen så sant vi har mulighet, og da er det mye spennende å se på veien. Her har barnehagen hengt opp skilt som oppfordrer hundeeiere til å ta med posene sine og kaste i søpla. Viktig å kontrollere at skiltet henger der det skal. 

Lua skal egentlig ha en icordsnor på toppen som knyttes i en liten knute, det droppa jeg til fordel for en spiss avslutning. Riktignok sitter lua så godt på at den spissen ikke ble så tydelig, men jeg er godt fornøyd likevel. Lua er strikka i originalgarnet, Drops Big Merino, og det gikk med under 100 gram i str 3 år. Den har en hals som ikke syns på bildene (den er stappa inni jakka), og det er genialt for oss som ikke har tålmodige unger-både lue og skjerf på er ganske uaktuelt. 

Faunalua fra paelas har jeg lenge hatt lyst til å strikke, og med restene etter traktorgenseren ble denne veldig fin. Jeg strikka også denne lengre, for å være sikker på at den passer ei stund-og denne ble litt stor, så det er plass til tynn ullue under på de mest forblåste dagene. På bildet har Vetle bestemt antrekk selv, den fine genseren er det ei venninne i Stavanger som har strikka, og den er i bruk på andre året.

Selv om lua er litt stor, sitter den godt rundt ansiktet. Det gikk med rundt 100 gram (pluss litt til snorene) Sandnes Merinoull til lua, i favorittfargen. For tida er det veldig interessant med sminke, så når mamma doller seg, blir det kattefjes på mini. Plaster er også kult, men der har vi måttet rasjonere litt-kun synlige sår eller kuler får, ettersom panna konstant var full av store plastre, og limet ikke var så godt for huden. 

Omsider fikk jeg sydd på pelsdusken og lua er klar til (fin)bruk, denne blir nok ikke med i barnehagen. 

Vi har såvidt begynt å jule litt her hjemme, siden vi reiser bort i år blir det ikke juletre, og pyntinga begrenser seg til svibler, amaryllis, noen greiner med eukalyptus og levende lys, pluss litt ute på trappa. Egentlig passer det meg fint. På pinnene har jeg (fremdeles) Mariusgenseren min, Piajakka som jeg vurderer å rekke opp igjen, en bringebærfarget drømmesky av en genser, et hemmelig prosjekt som ligger i ro, og en supertjukk alpakkagenser  basert på Høstgenser (genserversjonen av Høstjakka) til Pickles. Siden det bare er store prosjekter frister det veldig med litt luestrikk innimellom, og jeg har som vanlig mange planer og mye garn som skal omsettes til myke plagg.

Ønsker dere en fin adventstid!