i s l a n d

7/23/2016

Vi er hjemme fra årets store familietur til Island, og legger bak oss flotte naturopplevelser, masse avslapning og mange gode øyeblikk. Tenkte jeg skulle dele noen av dem med dere-så kommer garnrelatert innhold i et eget innlegg. 

To spente små som akkurat har landa på Keflavik, klare for å møte afi (Vetlekusinas morfar)

 Traktorparken på Hellur, hvor vi tilbrakte mesteparten av tida-barndomshjemmet til svigerinna mi, et stykke utenfor Húsavik.

 Vi hadde ikke midnattssol, men ikke langt ifra-hver kveld ble tilbrakt ved kjøkkenbordet med denne utsikten i horisonten.


 Det beste ferieminnet ifølge treåringen, at den femti år gamle traktoren starta (det tok ti minutter) og at han og Kalli (kusinemorfar) kjørte en liten runde med den. Skrekkblandet fryd, sånne traktorer er ikke så stillegående.
 Lillebror og samboer i hjemmestrikk, jeg blir beskyldt for å bare ta bilder av genserne (noe som i og for seg stemmer), men jeg må jo benytte sjansen når begge står sammen, og begge er ikledd islandsk sommeruniform, nemlig shorts og ullgenser. Mer om stripete genser og Mariusgenser på Ravelry.

 Lille paparazzi har oppdaget speilrefleks, og selv om han holder kameraet opp i panna, ble det noen blinkskudd ut av dette også. Her er det Hallgrimskyrkja i Reykjavik som foreviges.

 I fullt firsprang utenfor Hallgrimskyrkja, noen av oss (undertegnede inkludert) har sett nok kirkeinteriører, og foretrakk plenen på utsida.

 Mer hjemmestrikk (og ikke så lite anstrengt oppstilt bilde heller)-årgangs-Cobblestone fra 2010, strikka i forlengst utgåtte Sisik fra Dale, denne er pappa sin.

 Obligatorisk ferieselfie, her på plenen bak rådhuset i Reykjavik. Vi var heldige med været hele ferieturen, nesten ikke en dråpe regn og gode temperaturer, noe som absolutt ikke er garantert om sommeren på Island.

Mange av attraksjonene, her er vi ved Thingvellir, er det ganske mye labbing til (og rundt og ved), så vi fikk lånt oss en bæresele av snille venner. Treåringen fikk et lykkelig gjensyn med Ergobaby (vår er på utlån for tida), så det blir nok flere sightseeingturer med han på ryggen. Behagelig for store og små.


 Her er også den originale Geysir, den hviler, men vi fikk se Strokkur som er aktiv (jeg fikk ikke lagt til video her), noe av det gøyeste med islandsk natur, syns både jeg og Vetle. Fascinerende med kokende vann midt ute i naturen, og lukta av svovel (eller kokt egg) gjorde det hele veldig eksotisk for oss som er vant til helt annen fauna.

 Gúllfoss var et mektig syn, her er det regnbue store deler av tida, det gjorde inntrykk på store og små. Vi kjørte The golden circle-ruta over fjellet på veien fra Reykjavik til Húsavik og Hellur (stedet hvor vi bodde), og var heldige og fikk se masse flott natur underveis.

Her fiskes det med garn-alle hjelper til, og selv om bilen kjørte seg fast i sanda og fisketuren ble noen timer lengre enn planlagt, koste store og små seg. Bøtte, spade, svart sand og støvler redda dagen. Mer hjemmestrikk kan spottes her, Waipi-O er navnet på jakka mamma har på seg, mens en av to Frostgensere kan skimtes bak henne.

 Ca 4 grader i vannet-Stian måtte bare kjenne, men fikk raskt på seg skoene igjen. Masse fisk ble det dog-til sammen 50 sjøørret og litt annet, fordelt på fire garn-utrolig gøy å se.

 Jeg og svigerinne i matchende Line Langmogensere, de ble flittig brukt under hele turen.

 Ungene i Frostgenserne sine, ivrige i sandkakebakinga. I bakgrunnen er Kalli i gang med å sette garn.
 En av dagene kjørte vi langt ut i huttiheita, tre timer hver vei på skikkelig humpete fjellveier, gjennom elveleier og gammel lava, for å se på den ferskeste lavaen på Island, et felt som kunne dekket hele Manhattan. Det ligger ved Vatnajökull, og vi var heldige og fikk se de tre største isbreene på Island langs ruta. Enda mer eksotisk enn geysir-å kjøre gjennom en svart ørken for å ende opp ved et hakkete, ugjestmildt felt av porøs og skarp lava. Enkelte steder røyk det enda fra bakken, og vannet som pipla ut nederst var lunkent. Vel verdt lang kjøretur og nervepirrende øyeblikk da vannet nærmet seg vinduene i bilen. Lavaen er enda svartere i virkeligheten, det er såvidt en kan skimte mørkkledte folk. Den "gamle" lavaen tett opptil som er gråere og lysere, er fra 1797.

 Noe av det beste med Island, er de mange utebassengene i stor og liten skala. Vi bada omtrent annenhver dag, hver gang i et nytt anlegg eller basseng. Her er vi ved Myvatn, hvor et naturbasseng a la Blue Lagoon (som vi droppa, pga mye turister og købading) er blitt anlagt med varmt kildevann. Her skal du tåle litt svovellukt og varme temperaturer for å bade-veldig deilig når det er kjøligere i lufta. Ungene elsket det, særlig heitur pottir (de varmeste bassengene holdt vi dem unna) på rundt 38-40 grader var deilig. Vi bada også i Reykjavik, Húsavik, Akureyri og et par steder jeg ikke husker. Anbefaler på det sterkeste å undersøke litt om utebadene som fins i tillegg til Blue Lagoon, det fins utrolig mange fine, og veldig barnevennlige anlegg. Ett sted hadde de satt frem et bord med kaffe ved det ene varme bassenget, vanvittig deilig.

 Litt solgul strikk på bilturen, stort sett så veiene slik ut utenfor hovedveien. Godt å hvile øynene på, og søvndyssende for store og små.

"Busstoppet" på Hellur, en lavaformasjon langs en traktorvei hvor vi gikk kveldstur. Det er altså ikke et busstopp på ordenlig, det er lite kollektivtransport på Island, og store avstander. Men dette var kult, med blank og porøs lava inni. 

 Lykken er stor for en maskinelskende treåring når Kalli (afi) viser frem traktorparken. Ganske stor for en morfar med nesten bare jenter til barnebarn, som absolutt ikke er interesserte. Ved spørsmål om hva som hadde vært det beste med ferien, svarte Vetle at det var Kalli og bading.

 De to siste dagene tilbrakte vi i Reykjavik igjen, vi tok en liten tur innom nasjonalgalleriet og fikk med oss en sjelden Picasso-fascinerende for besteforeldre og barnebarn.

 Et lite bidrag til samlingen under produksjon

 Jentetur på kafé Jomfruin, mens gutta dro på musikksjapper for å lete etter obskure gitar- og basseffekter. Vi var mer interessert i cappuccino og chef´s selection of cakes.

Som mor, så sønn; samtidskunst er og blir mer spennende enn klassikerne. Her påpekes det at gult (favorittfargen) er kult, og at dama spiser tang (men det var visst lakris).

Vi har hatt en strålende ferie, og skulle gjerne hatt flere dager i Reykjavik. Siden vi reiste mange sammen, leide vi oss leilighet via AirBnB i Kopavogur, en liten by rett utenfor Reykjavik (strengt tatt glir de over i hverandre) og var veldig fornøyde. Kjekt for de voksne å kunne ha ei stue om kveldene, og ganske mye rimeligere enn hotell. Siden det er lite kollektivtransport er man nesten nødt til å ha leiebil med mindre man kun skal være i Reykjavik, og det viste seg å være smart å legge til litt for å få firehjulstrekk (selv om det holdt hardt i lavasanda der på stranda, flaks at den andre bilen var hakket sterkere). Island anbefales virkelig-kombinasjonen av byliv og natur er helt unik, og stemninga er avslappa og hyggelig. Mat-og spesielt isen-er også veldig god, stort pluss i boka.

Selvfølgelig ble det med hjem "litt" garn, faktisk så "lite" at pappa måtte dra på mesteparten i håndbagasjen...til gjengjeld skal jeg strikke Riddarigensere til han og samboer, og meg selv hvis jeg ikke har gått lei innen den tid. Mer om det i et senere innlegg!

3 kommentarer:

  1. For en super ferie dere har hatt. Mange fine opplevelser for både små og store.

    SvarSlett
  2. Ser ut til at dere har hatt en flott ferie! (Mange fine strikkaplagg her også.)

    SvarSlett
  3. Deilige ferietur... tusen takk for fantastiske bilder :-)))

    SvarSlett